Icaros spelar blandad dansmusik.
Allt från mogen dansmusik till lite mer modernare influenser.
Bandet är kända för sitt ”sväng” och sin spelglädje.

  • Dansbandet Icaros har funnits sedan 1977
  • Icaros spelar blandad dansmusik och anpassar låtvalet till publiken och deras önskemål.
  • Publiken brukar uppskatta bandets sväng, spelglädje och variation med  tre sångare.
  • Något mycket uppskattat är när Annelie tar fram trumpeten och spelar några vackra låtar.
  • Icaros gör på också på begäran en uppskattad allsångsshow, där bandets "allsångsledare"  Stefan "Bamse" Billgren drar en och annan fräckis.

Lite Historik
Ett frö till Icaros uppstod då några rockgrabbar från Ljungsbro utanför Linköping beslutade sig för att starta ett band.

Efter några mindre spelningar på fritidsgårdar mm började bandet ta form.
Medlemmar i bandet var då: Tord Arnell, Tommy Ljunggren, Peter Josefsson och Tomas Edwardsson.
Genom en namntävling bland ”fansen” antogs namnet Icaros.
En god kompisanda och spelglädje är en av anledningarna till att omsättningen på medlemmar i bandet varit låg. De flesta medlemmar i dag har varit med i över 20 år i Icaros.
Tord Arnell som var med och grundade Icaros och spelade bas under 40 år i bandet missade inte en enda spelning under alla år, inte ens på sin bröllopsdag. Han avvek efter ceremonierna för att åka och spela med Icaros – tilläggas kan att han fortfarande är gift med sin Ann.

1980 spelade Icaros in singeln ”Words enough to tell you med Tove Widerberg som tekniker. Andra spåret på skivan var Eagleslåten “Peaceful easy feeling”som Janne, dåvarande kapellmästare skrev svensk text till. Låten blev godkänd av självaste Eagles att få spela in. Låten heter på svenska ”Jag har en önskan”.

1980 genomförde bandet sin första (och enda) utlandsturné till Norge. Icaros var inbokade av bokningsbolaget på en ”dansrestaurang” i Oslo som kallades ”Rosenkäller´n”. Vad bandet inte visste var att stället var en kombinerad dansrestaurang och strippklubb. Ett äventyr Icaros sent ska glömma! Det var så spännande att vara på turné att vissa av medlemmarna spenderade mer pengar än de tjänade. Innan hemkomsten stannade bandet för att ta ut pengar för att "visa upp hemma" hur lyckosam turnén varit.
Tord värvade sin lillebror Gert Arnell till bandet 1979. Jan Andersson började i Icaros 1980 och då som trumslagare. Men månginstrumentalisten Janne har spelat både Keyboard, bas och  gitarr i bandet.
Stefan "Bamse" Billgren började i Icaros 1981 sedan Gert och Tord hört honom spela pianokonsert på morgonsamlingen på Ljungsbro skola.
1988 bestämde Icaros sig för att skaffa sångerska. Det var inte så vanligt på den tiden. Annelie är fortfarande med i bandet. Förutom att sjunga spelar Annelie trumpet och dragspel.
Trummisen Kjell "Kjella" Johansson började i Icaros 1981 och gjorde ett "gästspel" i nystartade Stefan Berghs mellan 1991 - 1995. Då hade Icaros två stycken Jan Andersson i orkestern, eftersom både nya trumslagaren och gitarristen/kapellmästaren hette så. Jan "Janis" Andersson kom från Norrköpingsbandet Cillaz. När han flyttade till Göteborg började Icaros "gamla" trummis Kjell Johansson åter i bandet.

2002 slutade en av bröderna Arnell i Icaros.Gert Arnell, en sologitarrist med stor talang lade gitarren på hyllan. Han ersattes av Hans Rosén som har lång erfarenhet i olika band (bland annat Candidas).

2008 var ett tungt år för Icaros. Kjell "Kjella" Johansson, en kär vän och trummis i Icaros sedan 25 år avled hastigt.
Ny trummis blev Stefan "Stisse" Svensson som bl. a. spelat i Tompas, Franzéns och Max Rogers och som fortfarande sitter bakom trummorna.

Många orkestrar refererar i sin livslängd till antal bussar och mil på vägarna. Icaros brukar referera till något alla i bandet älskar – smörgåstårta! Icaros har under åren ätit ca 3000 kg.

2015 Beslutar Tord Arnell som var med och grundade Icaros att lägga basen på hyllan. Även Jan Andersson (gitarr ochicarosbildom sång) som spelat i Icaros sedan 1980 och som varit Icaros kapellmästare beslutar sig för att sluta. Efter idogt sökande hittar Icaros nya medlemmen Roger Carlswärd som sedan 13-årsålder spelat i olika dansband, senast i egna bandet Carlswärds.

 

 

Den aktuella sättning i Icaros är 2016: Stefan"Bamse" Billgren Keyboard och sång, Annelie Åkerlund (Sång, trumpet och dragspel), Hans Rosén (sologitarr) och Stefan "Stisse" Svensson (trummor och sång) och Roger Carlswärd bas och gitarr. Stefan Svensson är även Icaros kapellmästare.

...historien om Icaros 2
Vill du läsa "historien om Icaros" . Gör ett besök hos "dansbandsprofessorn" Mackan som dyker ner i Icaros historia. Rolig och spännande läsning!    www.dansbandsprofessorn.se